EU:n Green Deal
Euroopan komission käynnistämä vihreän kehityksen ohjelma eli Green Deal on laaja ja kunnianhimoinen toimenpidepaketti. Sen avulla EU tähtää siihen, että Eurooppa olisi ensimmäisenä maanosana ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on vähentää huomattavasti päästöjä, investoida huippututkimukseen ja innovaatioihin sekä säilyttää Euroopan luonnonympäristö.
Vihreän kehityksen ohjelman tarkoituksena on koko EU:n talouden muuttaminen kestäväksi tulevaisuuden kannalta siten, että siirtyminen vihreään talouteen hyödyttää sekä kansalaisia että yrityksiä. Laajaan kokonaisuuteen liittyy niin maataloutta, energia-asioita, liikennettä, rahoituskysymyksiä, teollisuutta kuin EU:n ulkosuhteitakin.
Miten tavoitteeseen päästään?
Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa esitetään toimintasuunnitelma, jolla
edistetään resurssien tehokasta käyttöä siirtymällä puhtaaseen kiertotalouteen,
ennallistetaan biologinen monimuotoisuus ja vähennetään saastumista.
Suunnitelmassa hahmotellaan tarvittavat investoinnit ja kartoitetaan käytettävissä olevat rahoitusvälineet. Lisäksi siinä selostetaan, miten voidaan varmistaa oikeudenmukainen ja osallistava siirtymä.
EU:n tavoitteena on olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Euroopan komissio on ehdottanut eurooppalaista ilmastolakia, jolla tästä poliittisesta sitoumuksesta tehdään oikeudellinen velvollisuus.
Tavoitteen saavuttaminen edellyttää toimia kaikilla talouden sektoreilla. Sen mukaisesti
- investoidaan ympäristöystävälliseen teknologiaan
- tuetaan teollisuuden innovointia
- otetaan käyttöön puhtaampia, halvempia ja terveyden kannalta parempia yksityis- ja joukkoliikennemuotoja
- irtaudutaan hiilestä energia-alalla
- parannetaan rakennusten energiatehokkuutta
- tehdään yhteistyötä kansainvälisten kumppanien kanssa maailmanlaajuisten ympäristönormien parantamiseksi.
EU aikoo myös antaa rahoitustukea ja teknistä apua niille, joihin vihreään talouteen siirtyminen vaikuttaa eniten. Tätä rahoitustukea kutsutaan oikeudenmukaisen siirtymän mekanismiksi. Sen avulla aiotaan kaudella 2021–2027 saada käyttöön vähintään 100 miljardia euroa niillä alueilla, joilla siirtymän vaikutukset ovat suurimmat.
Lähde: Euroopan komissio, ec.europa.eu